De boerderij doorheen de seizoenen

Voor deze cyclus stellen wij 3 volledige dagen op de boerderij voor: één in de herfst, één in de winter en één in de lente. De evolutie van de boomgaard en moestuin doorheen de seizoenen vormt onze rode draad.

Het programma:

De herfst

In de boomgaard proeven we van de verschillende appelvariëteiten. We verzamelen, wassen, raspen en persen de appels om er lekker appelsap van te maken. Gelukkig want van al dat werken, krijg je dorst!

We brengen ook een bezoek aan de moestuin en ontdekken en proeven van de seizoensgroenten. Rechtstreeks vanuit de grond in de mond, dat is pas gezond! Welk deel van de plant eten we op? Hoe groeien deze planten? Deze vragen proberen wij te beantwoorden om beter te begrijpen wat we eigenlijk eten en waar ons eten vandaan komt. De klas kan enkele groenten oogsten om ze ook in de klas te bestuderen of om er een lekker soepje van te maken.

Tot slot brengen we een bezoek aan de dieren die op de boerderij wonen. Hebben de schapen hun wollen jas al aan? Hebben de kippen eieren gelegd? De konijntjes zouden wel wat gras willen eten. De ezels willen geaaid worden. De geiten die altijd honger hebben, gaan na of de kinderen geen wortel in hun zak hebben en het varken wil op zijn steeds dikker wordend buikje gewreven worden.

Winter

Hoe en met wat wordt brood gebakken? De leerlingen ontdekken het verhaal van graan tot brood, van vroeger en nu. De leerlingen mogen een beetje graan malen om verschillende soorten bloem te maken. Daarna gaan we zelf aan de slag. We voelen de bloem en ruiken aan de gist. Elke leerling maakt zijn eigen broodje klaar dat ten slotte gebakken wordt in de houtoven.

Terwijl onze broodjes bakken, hebben we de tijd om een bezoek te brengen aan de boerderijdieren. In februari is er een kans om de geboorte van een lammetje mee te maken.

Lente

Met een vergrootglas gaan we op weg in de ontwakende natuur. Vooral de vele bloemen zijn nu zo mooi en boeiend. Samen vertellen we het verhaal van bloem tot vrucht en maken we een mooie bloem. Wat is de rol van de bij? Hoe wordt honing gemaakt? Kunnen wij ook stuifmeel eten?

Niet alleen de natuur ontwaakt, ook in de moestuin is er van alles gaande. We ontdekken de eerste groenten en fruit van het seizoen, de kleine kriebeldiertjes die in de compost leven,… De leerlingen krijgen de kans om in de moestuin te werken of bij slecht weer voor te zaaien in potjes, die zij dan mogen meedoen naar school.

Daarna brengen we terug een bezoek aan de dieren. Zijn de lammetjes al gegroeid? Om af te sluiten maken we een ritje met de ezel. Een groot avontuur. We ontdekken de omgeving van de boerderij de mooie weiden, de bron en zien de bloesems of zelfs al kleine appeltjes groeien in de boomgaard!

Periode:

Eén dag in de herfst (september/oktober), één dag in de winter (tussen december en maart) en één dag in de lente (van april tot juni).

Uurrooster:

09:30 tot 15:00

Leeftijdscategorie:

Van 2de kleuterklas tot 6de leerjaar

Praktische afspraken:

Voorzie in de herfst een herbruikbare zak of caddie indien u groenten wenst mee te nemen naar de school.

Voorzie in de winter een broodzak of propere handdoek per leerling om hun broodje mee naar huis te nemen.

Voorzie in de lente een stevige kartonnen doos, caddie of zakken om de zaailingen mee naar school te nemen.

Zorg voor elk seizoen dat de leerlingen aangepaste kledij en schoeisel dragen die beschermen tegen regen en kou, en die ook vuil mogen worden.

Hoe kan ik mijn klas inschrijven?

Download het inschrijvingsformulier en stuur deze ingevuld op naar animatie@tournesol-zonnebloem.be

Inschrijvingsformulier voor kleuter- en lageronderwijs: formulier in WordPDF