De boerderij in de herfst

De herfst is het smulseizoen! De appelbomen hangen vol appels en in de moestuin kan er nu heel wat geoogst worden alvorens de moestuin in rust gaat.

Deze animatie is beschikbaar voor een halve dag (2 modules) tot een hele dag (3 modules).

Programma:

Er zijn drie modules mogelijk.

1ste module:

In de boomgaard proeven we van de verschillende appelvariëteiten. We verzamelen, wassen, raspen en persen de appels om er lekker appelsap van te maken. Gelukkig want van al dat werken, krijg je dorst!

2de module:

We brengen ook een bezoek aan de moestuin en ontdekken en proeven van de groenten van het seizoen. Rechtstreeks vanuit de grond in de mond, dat is pas gezond! Welk deel van de plant eten we op? Hoe groeien deze planten? Deze vragen proberen wij te beantwoorden om beter te begrijpen wat we eigenlijk eten en waar ons eten vandaan komt. De klas kan enkele groenten oogsten om ze ook in de klas te bestuderen of om er een lekker soepje van te maken.

3de module:

We brengen een bezoek aan de dieren die op de boerderij wonen. Hebben de schapen hun wollen jas al aan? Hebben de kippen eieren gelegd? De konijntjes zouden wel wat gras willen eten. De ezels willen geaaid worden. De geiten die altijd honger hebben, gaan na of de kinderen geen wortel in hun zak hebben en het varken wil op zijn steeds dikker wordend buikje gewreven worden.

Periode: van half september tot Allerheiligen (1 november).

Uurrooster:

* Een voormiddag van 09:30 tot 12:00 uur: 2 modules naar keuze. Indien gewenst kan er gepicknickt worden van 12:00 – 13:00. Na 13:00 zijn enkel de toiletten beschikbaar.

* Een hele dag van 09:30 – 15:00: alle drie de modules worden uitgevoerd.

Leeftijdscategorie: van het 2de KK tot het 6de leerjaar.

Praktische afspraken:

Voorzie in de herfst een stevige kartonnen doos, caddie of zakken om de oogst mee naar school te nemen.

In de herfst kan het goed regenen of soms koud aanvoelen. Opdat de kinderen maximaal kunnen genieten van hun dag op de boerderij voorzie aangepaste kledij en schoeisel (regenjas, pull, botten of stevige schoenen), die vuil mogen worden.

Hoe kan ik mijn klas inschrijven?

Download het inschrijvingsformulier en stuur deze ingevuld op naar animatie@tournesol-zonnebloem.be

Inschrijvingsformulier voor kleuter- en lageronderwijs: formulier in WordPDF