Van graan tot brood

Doelgroep

2de kleuterklas tot het 6de leerjaar

Periode

Van november tot februari

Uur

 halve dag: 09:30 – 12:00 uur of volledige dag: 09:30 – 15:00 uur

Met wat en hoe wordt brood gemaakt? We vergelijken het productieproces van graan tot brood van vroeger en nu. We bekijken waar het graan vandaan komt en de leerlingen kunnen met behulp van een kleine steenmolen graankorrels vermalen tot meel. Daarna zeven we het meel tot we bloem bekomen. Tijd om zelf aan de slag te gaan. Elke leerling maakt zijn eigen broodje. Deze worden gebakken een houtoven. 

Het programma:

In de voormiddag:

  • Het proces van graan tot brood: vroeger en nu
  • Transformatie van graan tot bloem met een steenmolen
  • Maken van kleine broodjes

 

In de namiddag

  • Bezoek aan de boerderijdieren: kippen, schapen, geiten, konijnen, varken, koe en ezels. 

Praktische informatie:

  • Indien jullie een halve dag komen, is een picknick ter plaatse verplicht. Terwijl jullie eten, worden de broodjes gebakken. Einde van de baktijd voorzien tegen 13:00 uur.
  • Voorzie een broodzak of stoffen zak voor elke leerling om hun broodje in op te bergen.
  • In de winter kan het zeer koud zijn. Zorg ervoor dat de leerlingen gepaste kledij dragen zodat ze een aangename dag kunnen beleven en zich zonder zorgen vuil kunnen maken.