Wandeling in de hoeve van Ukkel

De boomgaard staat in bloei, hommels en bijen verzamelen nectar en stuifmeel. Onze twee ezels, Bobinette en Arthur moeten eerst gekamd en geknuffeld  orden. Pas daarna mogen we met hen op wandel. De ooien hebben honger. Daarom horen we ze blaten. Ook in de herfst valt er hier en daar wat te bewonderen en te proeven: lekkere appeltjes, okkernoten of worteltjes uit de tuin.

4saisons2
Programma:
Rekening houdend met het seizoen zijn er verschillende combinaties mogelijk van de volgende activiteiten:

Activiteit 1 (lente):
Gewapend met een vergrootglas lopen we door de moestuin. We observeren er de ontwakende natuur, en vooral de bloemen. We vertellen het verhaal van bloem tot vrucht aan de hand van een bloemmodel die de leerlingen in elkaar kunnen steken. Welke rol spelen de bijen hierbij? Hoe maken de bijen honing? En mogen wij ook stuifmeel eten? Met nog grotere vergrootglazen en binoculairs kunnen we alles van nog dichterbij bekijken.

Activiteit 2 (lente):
In de moestuin valt er ook heel wat te beleven. We kijken naar wat er al groeit en bloeit. We observeren het leven in de composthoop en de leerlingen mogen zelf zaadjes planten die ze dan kunnen meenemen naar huis of naar school.

Activiteit 3 (lente en herfst):
Wandeling met de ezel. We mogen om de beurt een ritje maken op de rug van de ezel! Samen met de ezel ontdekken we de omgeving van de boerderij: de moestuin, de boomgaard, de weides,… We staan stil bij de toevallige ontdekkingen die we doen in de natuur: de appeltjes die aan de bomen groeien, zoemende bijen die een bezoek brengen aan de bloemen, luisteren naar zangvogels,…

Activiteit 4 (lente en herfst):
We brengen een bezoek aan de boerderijdieren: de kippen, de schapen, de konijnen, de ezels,…

Activiteit 5 (herfst):
Bezoek aan de boomgaard. We ontdekken en proeven verschillende appelvariëteiten. Samen verzamelen we appels om er appelsap van te maken.

Activiteit 6 (herfst):
Bezoek aan de moestuin. We observeren en proeven rechtstreeks van wat er groeit. Hoe groeit een plant en welke plantendelen eten we zoal?

Periode: Van midden september tot Allerheiligen en van april tot juni
Uurrooster: In de voormiddag (9:30 tot 12:00, tot 13:00 met picknick)
Leeftijdscategorie: 3de kleuterklas

Hoe kan ik mijn klas inschrijven?
Download het inschrijvingsformulier en stuur deze ingevuld op naar animatie@tournesol-zonnebloem.be

Inschrijvingsformulier voor de Hoeve van Ukkel: formulier in WordPDF

Terug naar ‘Animaties op de Hoeve van Ukkel’